Ako si otestovať diamanty svojpomocne?

Máloktorý bežný človek dokáže na prvý pohľad rozoznať pravý diamant od jeho lacnejších alternatív – moissanitu, alebo kubického zirkónu. V tomto článku si ukážeme niekoľko veľmi jednoduchých postupov, vďaka ktorým rozoznáte napodobeniny diamantu aj doma.

Kontrola šperku

Pre svoju vysokú cenu je takmer isté, že pravý diamant nenájdete na inom, ako kvalitnom šperku. Pre hodnovernosť hľadáme šperk, ktorý je z drahého kovu ako zlato, či platina. Označenie takéhoto prsteňa nájdeme v jeho vnútornom obvode. Ak sa jedná o zlato, uvidíme označenie v karátoch (14K, 18K), pri platinovom šperku nájdeme napríklad označenie PT, respektíve Plat. Zloženie šperku zo zlata alebo platiny indikujú aj označenia 585/770/950 a podobne. Ak nevidíte žiadne z týchto označení na šperku, odhaliť lacnejší kameň môže aj označenie C.Z., čo znamená použitie kubického zirkónu.

Test vo vode

Diamant je kameň s výnimočne vysokou hustotou. Ak ho teda opatrne ponoríme do pohára s vodou, klesne rovno ku dnu. U lacných napodobenín klesnutie na dno nemusí byť samozrejmosťou.

Nahriatie kameňa

Diamanty vďaka svojej špecifickej štruktúre bez poškodenia odolajú aj vysokým teplotám. Pravý diamant môžete nahriať nad ohňom zapaľovača aspoň pol minúty, následne ho vložiť  do studenej vody a môžete si byť istý, že sa mu nič nestane. Ak sa ale jedná o iný typ kameňa, je vysoko pravdepodobné, že rozdiel teplôt nezvládne a roztriešti sa. Sklo alebo kubický zirkón totiž nemajú takú pevnú štruktúru, aby odolali náhlym zmenám teploty.

Optické vlastnosti

Vlastnosti lomu svetla sú u diamantov výrazne odlišné od iných kameňov. Pre overenie pravosti teda môže slúžiť test, na ktorý potrebujete iba noviny, alebo knihu. Plochou stranou priložíte kameň ku textu a snažíte sa identifikovať písmená. Ak text nie je vôbec možné rozlíšiť, jedná sa o pravý diamant. Výbrusy diamantu lámu svetlo takým spôsobom, že písmenká nemáte šancu vidieť. V inom prípade sa pravdepodobne jedná o falzifikát. 

Skúška zahmlením

Skúste vziať kameň medzi prsty a fúknite naň teplý vzduch. Ak sa kameň zahmlie, podobne ako zrkadlo, nejedná sa o ozajstný diamant. Tie totiž nedržia teplo, pri takomto teste sa teda nezahlmia.

Overenie profesionálom

Všetky tieto spôsoby testovania pravosti sú vo väčšine prípadov do veľkej miery spoľahlivé, nikdy nie však stopercentné. Ak chcete mat naozaj úplnú istotu v otázke pravosti diamantu, neváhajte sa poradiť so skúseným gemológom, ktorý má práve na tento účel špeciálne prístroje a dostatok skúseností.

Viac informácií o investovaní do diamantov nájdete v našom predošlom článku.

Produkt bol pridaný do zoznamu želaní
Produkt bol pridaný do porovnávania.