Základy investovania do diamantov

Pozrime sa hneď na niekoľko dôvodov, prečo tvoria diamanty tak výnimočnú investíciu, aké sú ich kvality, prečo sú dnes u mnohých investorov tak obľúbené.

Diamanty sú istota

Na rozdiel od áut alebo nehnuteľností, o ktoré je potrebné sa pravidelne starať a oberajú nás o čas kým získavajú na hodnote, diamanty sú úplne iným prípadom. Nezaberajú veľa miesta, nemenia svoje vlastnosti, nemusíme ich pravidelne kontrolovať. Pri diamantoch neriešime obrovské výkyvy v hodnote, investor sa nestresuje pri grafoch, ako to je v neistej dobe bežné u akciách, či kryptomenách. Práve naopak, diamanty poskytujú istotu aj v ťažkých časoch. Diamanty v portfóliu slúžia aj ako ochrana pred infláciou, čo je téma veľmi aktuálna.

Diamanty sú krásne

Máloktorú investíciu si vie človek užiť tak, ako diamanty. Pre ich výbornú odolnosť vieme diamanty mať na sebe, mať ich neustále na očiach. Pohľad na nádherný diamant vždy očarí viac, ako obrazovka s portfóliom akcií.   

Od diamantov, podobne ako od drahých kovov, netreba ale čakať niekoľkonásobnú návratnosť v priebehu krátkeho času. Jedná sa predsa zároveň o investíciu od ktorej čakáme, že nás ochráni pred veľkými prepadmi na trhu a pred infláciou. Tak, ako diamanty nezaznamenávajú drastické poklesy, aj na zisk je potrebné počkať aspoň niekoľko rokov. Jedná sa jednoznačne o investíciu dlhodobú. Zároveň treba mať na pamäti, že pri investovaní v menších sumách sa výhody diamantov neprejavia naplno. Ich sila je práve v ich hodnote, ktorú si držia

Ako pri každom inom investovaní, aj pri diamantoch je potrebné dodržiavať niektoré základné pravidlá. Tým prvým je vždy diverzifikácia. Diamanty majú svoju špecifickú rolu vo Vašom portfóliu, je už na Vás, koľko miesta mu prenecháte. Ak ide o udržanie hodnoty a dlhodobý rast, diamantom treba dať v portfóliu priestoru viac. Aj pre riskantného investora však je potrebné sa chrániť pred náhlymi prepadmi a nestabilitou, práve pre tieto dôvody obzvlášť v posledných rokoch záujem o diamanty rastie. Napriek ich dôležitosti a výhodám, vo všeobecnosti sa odporúča mať maximálne 1/5 portfólia vo forme investičných diamantov. 

O svojej investícii je vždy potrebné byť informovaný, inak tomu nie je ani v tomto prípade. Diamanty sa líšia v cene, ktorá sa odvíja od ich čistoty, farby, veľkosti, či pôvodu. V poslednej dekáde napríklad obzvlášť rástla cena ružových diamantov, čo bolo spôsobené najmä ukončením ťažby v austrálskej bani Argyle. Táto baňa produkovala drvivú väčšinu ružových diamantov vo svete a útlm tunajšej ťažby tak prirodzene viedol k nárastu v cene. Poznanie situácie na trhu teda pomáha investorovi vyťažiť ešte viac z výhod, ktoré diamanty ponúkajú.

Na rozdiel od trhu so zlatom ponúkajú diamanty väčšiu variabilitu, pre každého investora sa nájdu kúsky, ktoré budú ladiť aj vo výzore, aj v portfóliu.

Produkt bol pridaný do zoznamu želaní
Produkt bol pridaný do porovnávania.