Čo je to AGTA - American Gem Trade Association

(prekl. Americká asociácia obchodníkov s drahými kameňmi)

AGTA je nezisková organizácia, ktorá zastrešuje 1200 členov v USA a Kanade. Jej členovia sú poprední veľkoobchodníci s farebnými drahokamami, kultivovanými perlami, profesionáli v odvetví, predajcovia farebných diamantov, klenotníci, výrobcovia a maloobchodníci. Členstvo v AGTA poskytuje profesionálom vzdelanie, zdroje a príležitosti na vytváranie pracovných vzťahov, ktoré sú potrebné na pridanie hodnoty do ich podnikania.

Je zárukou toho, že obchodník, ktorý je členom dodržiava prísne štandardy spojené s predajom drahokamov a diamantov.

Prečo sa drahé kamene upravujú?

Úprava drahokamov je stará ako ľudstvo samo. Už v časom starého Egyptu sa používali techniky brúsenia a olejovania na to, aby sa zo surového kameňa stal krásny drahokam.

Hlavným cieľom človeka bolo to, aby drahokam vyzeral krajšie, mal v sebe menej nečistôt, lepšie odrážal svetlo, prípadne bol lepšie chránený pred vonkajšími vplyvmi.

Je upravovanie drahokamov a diamantov zlé?

Na upravovaní drahokamov nie je nič zlé, práve naopak. Vďaka nemu si môže väčšina ľudí dovoliť mať pekný drahokam určitej kvality, ktorý by bol cenovo dostupný jedine pre vysokú šľachtu.

Pri určitých typoch drahokamov môže byť rozdiel v cene obrovský, ak by sme porovnávali dva naoko podobné drahokamy. Napríklad Tepelne upravený (niekoľko desiatok tisíc €) vs. Neupravovaný drahokam (niekoľko stoviek €)

Jediná zlá vec na úprave drahokamov by bola, ak by sa zámerne predávali upravované drahokamy ako neupravované. Keďže jednotlivé úpravy drahokamov môžu mať signifikantný vplyv na výslednú cenu kameňa,  je veľmi dôležité, aby jednotlivé úpravy boli jasne vyšpecifikované v certifikáte drahokamu alebo diamantu.

Práve preto AGTA zadefinovala jasne stanovené pravidlá, ako také úpravy označiť.

Tepelná úprava tanzanitu

Tepelná uprava tanzanitu 16,57 ct (AGTA: H)

Tanzanit, odroda minerálu zoisit, je pri ťažbe zvyčajne hnedastý. Pri pôsobení tepla sa však zmení na modrú, svetlo alebo tmavo fialovú, Väčšina tanzanitu na dnešnom trhu vďačí za svoju farbu tepelnému spracovaniu, ktoré je stabilné a nedetekovateľné. Vysoko kvalitný tanzanit je stále vzácny napriek tomu, že je tepelne spracovaný, pretože sýtosť drahokamu sa nedá vylepšiť a väčšina drahokamov je príliš bledá.

Foto: Orasa Weldon/GIA

Typy úprav drahých kameňov podľa AGTA

AGTA zadefinovala medzinárodné štandardy pre úpravu drahých kameňov a diamantov. Nižšie nájdete zoznam úprav, vrátane skratky a taktiež vysvetlenie. Je pravdepodobné že vo Vašom certifikáte bude táto informácia uvedená.

(N) Natural (prírodný)
Bez úpravy; prírodné kamene, o ktorých nie je známe, že boli upravované (alebo nie je známy proces úpravy).
(B) Bleaching (odfarbenie)
Použitie tepla, svetla alebo iného spôsobu na zosvetlenie alebo odstránenie farby drahokamu.
(C) Coating (povrchové úpravy)
Použitie takých povrchových úprav ako lakovanie, emailovanie, farbenie, fóliovanie alebo nanášanie filmov, na vylepšenie vzhľadu, poskytnutie dodatočných farieb alebo pridanie ďalších špeciálnych efektov.
(D) Dyeing (farbenie)
Toggle Content
(F) Filling (vypĺňanie)
Vyplnenie puklín a nedostatkov drahokamu priehľadným sklom, plastom, kryštalickým boraxom alebo podobnou substanciou. Tento proces môže upraviť životnosť, vzhľad a zvýšiť váhu drahokamu.
(H) Heating (zohrievanie)
Použitie tepla na dosiahnutie farby, čistoty alebo optických efektov drahokamu. Pokiaľ je vidieť praskliny alebo pozostatky iných materiálov pri 10-násobnom zväčšení, je potrebné použiť H F.
(HP) Heating and Pressure (zohrievanie pod tlakom)
Použitie tepla a tlaku na získanie požadovanej farby, čistoty alebo optických efektov.
(I) Impregnation (impregnovanie)
Impregnácia pórovitého povrchu drahokamu bezfarebnou látkou (najčastejšie plast) na zlepšenie životnosti a vzhľadu.
(IMIT) Imitation (imitovanie)
Symbol “IMIT” je označovací kód používaný na produkty, zhotovené z takých materiálov ako sú sklo, keramika alebo plast, aby imitovali vzhľad, nie však charakteristické vlastnosti prírodných drahokamov.
(L) Lasering (laserovanie)
Použitie laseru a chemikálií na dosiahnutie a obmieňanie inklúzií v drahokamoch, najčastejšie v diamantoch.
(O) Oiling/Resin Infusion (napĺňanie)
Vypĺňanie puklín a štrbín bezfarebným olejom, voskom, živicou alebo inou bezfarebnou látkou (okrem skla a plastu) na zlepšenie vzhľadu drahokamu.
(R) Irradiation (ožarovanie)
Použitie neutrónov, gama lúčov, alebo vysoko nabitých elektrónov na zmenu farby drahokamu. Po ožiarení môže nasledovať proces zohrievania.
(SYN) Synthetic (syntetický)
Symbol “SYN” je označovací kód, ktorý opisuje “syntetické” materiály, ktoré majú v podstate rovnaké optické, chemické a fyzikálne vlastnosti ako ich prírodný náprotivok. Kamene musia byť v každom prípade označené ako "syntetický rubín", "laboratórne vytvorený zafír" alebo "Chatham-vytvorený smaragd", atď.
(U) Diffusion (difúzia)
Použitie chemikálií v spojení s vysokou teplotou na vytvorenie neprirodzene umelej farby a/alebo asterizmus.
(W) Waxing (voskovanie)
Impregnácia bezfarebným voskom, parafínom alebo olejom do pórovitých alebo priehľadných drahokamov na vylepšenie vzhľadu.

Vedenie American Gem Trade Association

zdroj: AGTA.org

Produkt bol pridaný do zoznamu želaní
Produkt bol pridaný do porovnávania.