Máme pre Vás 5 šikovných tipov, ktoré môžete okamžite použiť v praxi pri prvom nákupe fyzického zlata. V tomto článku sa zameriame na pomoc tým, ktorí sa chystajú začať s investovaním do fyzického zlata. 

Rozoberieme si niektoré z úplne prvých otázok, ktoré si ľudia zvyknú klásť, keď chcú kúpiť fyzické zlato:

 

Mám si kúpiť zlaté mince alebo tehličky?

Mám si kúpiť razené alebo liaté tehly?

Je dobrý nápad kupovať zlaté mince zo sekundárneho trhu?

Aká by mala byť rýdzosť môjho investičného zlata?

Ako zvoliť veľkosť zlatej tehly?

Poďme sa spolu pozrieť na odpovede!

Mám si kúpiť zlaté mince alebo tehličky?

V prípade ak nakupujete investičné zlato po prvý krát, pravdepodobne si kladiete túto otázku, či je lepšie kúpiť mince alebo radšej tehly.

Je pravda, že pre investorov, ktorí majú rôzne investičné stratégie, môžu obidve riešenia ponúknuť určité výhody:

Výhoda #1 : Mince je vo všeobecnosti ľahšie predať

Prvá vec, ktorú by ste mali vziať na zreteľ je fakt, že zlaté mince majú zvyčajne menšiu hmotnosť ako zlaté tehličky. Pri predaji bude pre Vás výhodnejšie vlastniť 1 kg zlatých mincí, ako 1-kilovú zlatú tehličku. Pretože keď vlastníte veľkú tehlu, máte iba jednu šancu predať svoje zlato, čo znamená, že pri výbere toho správneho momentu budete pravdepodobne cítiť väčší tlak. 

Kdežto pri zlatých minciach máte priestor ich predávať postupne aj za rôzne ceny, a prípadne zvýšiť svoje zisky.

Niektoré mince majú taktiež zberateľskú hodnotu a ich cena môže stúpať v závislosti od ich vzácnosti a toho, ako veľmi je medzi zberateľmi žiadaná. Ak je žiadaná, tak o to rýchlejšie sa predá.

Výhoda #2 : Tehly majú nižšie výrobné náklady, výsledkom čoho je nižšia ,,cena za gram,,

Hlavnou výhodou zlatej tehličky oproti minciam je nižšia cena za gram drahého kovu. Väčšie tehly, ktoré sú liate ponúkajú skvelú príležitosť kúpiť si viac zlata za nižšiu cenu za gram. Je to z toho dôvodu, že výroba a dizajn liatej tehly je cenovo menej nákladná, ako je to pri minciach.

Ak teda hľadáte väčšiu flexibilitu pri opätovnom predaji, zlaté mince môžu byť lepšou voľbou. V prípade ak je pre Vás najdôležitejšia nižšia cena za gram a nevadí Vám menšia flexibilita, vyberte si zlaté tehly.

Naše odporúčanie však je skombinovať portfólio, a zaradiť do neho mince a aj väčšiu tehlu. Väčšia tehla Vám spriemeruje cenu za gram, pričom mince sú rýchlo likvidné v prípade ak by sa Vám vyskytol nejaký nečakaný výdavok.

Mám si kúpiť liatu alebo razenú zlatú tehlu?

Ak sa rozhodnete zaobstarať si zlaté tehly, mali by ste najprv poznať rozdiel medzi odlievanými a razenými tehličkami.

Okrem rozdielov vo výrobných procesoch majú liate tehly a razené tehly taktiež rôzne výhody a nevýhody.

Čo sú to liate tehly?

Liate tehly majú viac "naturálny" vzhľad ako iné razené tehly, resp. mince. Poväčšine majú iba jednoduché vyrytie (hmotnosť, rýdzosť drahého kovu, logo výrobcu)

Liate tehly sa dodávajú v rôznych hmotnostiach, vrátane 1OZ, 50 g, 100 g, 250 g, 500 g a 1 kg.

Vedeli ste?

Odlievané tehly sa niekedy označujú ako "liate" alebo "formované" tehly.

Tradičným spôsobom je odlievanie zlata, ktoré bolo roztavené v grafitovom tégliku, do formy s príslušnými rozmermi.

Jednotlivé tehličky majú jedinečné nepravidelnosti, drsnosť a chyby spôsobené procesom odlievania. Sú tiež trochu opotrebované po okrajoch. Neexistujú dva úplne rovnaké zliatky.

 

Čo sú to razené tehly?

Razené tehličky sa vo všeobecnosti vyrábajú na presne určené rozmery (rovnako ako mince). Je preto jednoduchšie odhaliť falzifikát. Zvyčajne sú označené oficiálnou pečiatkou rafinérie, hmotnosťou, obsahom rýdzeho zlata a rýdzosťou zlata (zvyčajne 999,9). Väčšinou sú uložené v plastovom alebo inom zapečatenom obale, ktorý slúži ako certifikát.

Vedeli ste?

Kolekcia Lady Fortuna, ktorú vyrába spoločnosť MKS PAMP, je jednou z najznámejších zlatých razených tehličiek.

Jej legendárny dizajn bol vytvorený v roku 1979, bola to prvá tehla z drahých kovov, ktorá bola dekoratívne ozdobená.

 

Rýchly tip: Uchovávajte svoje razené tyčinky v pôvodnom obale

Razené zlaté tehly sa dodávajú v bezpečnostnom balení, ktoré často tvorí nezanedbateľnú časť ich hodnoty. Plní funkciu certifikátu.

Mali by ste vedieť, že otvorenie balenia môže znížiť hodnotu vašich razených tehličiek! Liatej tehly sa však môžete dotknúť rukami, aj keď vám odporúčame vždy nosiť ochranné rukavice, aby ste sa vyhli škrabancom alebo škvrnám na povrchu.

Teraz sa pozrime na výhody, ktoré vám ako začínajúcemu investorovi do drahých kovov môžu poskytnúť razené a liate tehličky.

Výhoda #1: Liate tehličky majú zvyčajne nižšie výrobné náklady

Liate tehly majú na rozdiel od tých razených jednoduchší dizajn, čo má za následok nižšie výrobné náklady.

Razené zlaté tehličky sú na druhej strane zvyčajne drahšie kvôli ich zložitému a nákladnému procesu výroby.

Výhoda #2: Razené tehly môže byť jednoduchšie predať

Ako sme už spomenuli vyššie, razené tehly sa dodávajú s certifikátom integrovaným v ochrannom zapečatenom obale, čo uľahčuje ich predaj. Predovšetkým na sekundárnom trhu.

Vďaka svojmu sofistikovanému dizajnu majú niektoré limitované razené tehly umeleckú a niekedy aj zberateľskú hodnotu, čo môže potenciálne uľahčiť ich predaj za vyššiu cenu pre zberateľov. Je potrebné však zdôrazniť že tak isto aj nákupná cena je v prípade limitovaných edícii vyššia.

Ak pre Vás nie je cena za gram najvyššia priority a chcete vlastniť zlatú tehličku s krásnym umeleckým dizajnom, môžete si zaobstarať napríklad razenú tehličku Lady Fortuna.

Mám si kúpiť radšej úplne nové zlato, alebo z druhej ruky?

Trh so zlatom z druhej ruky však nemusí byť vždy tou najlepšou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zlaté tehly a mince v najlepšom možnom stave. Na zlatých zlate z druhej ruky môžu byť napríklad škrabance. Ak sa chystáte založiť vlastnú kolekciu na zberateľské účely, a chceli by ste mať svoje zliatky v bezchybnom stave, zvoľte čisto nové zliatky.

Navyše, neskúsení kupci zlata môžu byť náchylní na podvody, pretože sa môžu stretnúť s nepoctivými obchodníkmi, ktorí predávajú falošné produkty alebo produkty nižšej čistoty, ako je uvedené

Ak teda kupujete zlato z druhej ruky, vždy sa uistite, že nakupujete u dôveryhodného predajcu a pred kúpou vašich produktov požiadajte o kontrolu rýdzosti.

Aká by mala byť rýdzosť môjho zlata?

Investičné zlato sa vyskytuje v rôznych úrovniach rýdzosti, čo môže v konečnom dôsledku ovplyvniť aj jeho výslednú cenu.

Zlaté tehly investičnej triedy musia mať čistotu aspoň 99,5 %, ale ak kupujete zlato ako investíciu alebo formu sporenia, pravdepodobne by ste mali ísť na 99,9 %.

Prečo?

Pretože tehličky zlata s čistotou 99,9% je väčší záujem ako tehličky s čistotou 99,5%, čo znamená, že na ich predaji zarobíte viac peňazí a budete mať to najčistejšie zlato, aké v súčasnosti môžete získať!

Aký je rozdiel medzi meraním v čistote zlata?

Karáty

Najčistejšie zlato je 24-karátové. Znamená to, že žiadny iný kov nebol primiešaný do tejto zliatiny. V prípade ak sa karátová hodnota znižuje, naznačuje to, že v zlate sa vyskytuje aj prítomnosť iných kovov.

Napríklad 18-karátové zlato obsahuje 75% zlata (18/24) a 25% iných kovov.

Rýdzosť

Rýdzosť predstavuje čisté zlato v danej zliatine v promile. Rýdzosť 99,5 % alebo 0,995 označuje 995 dielov zlata a päť dielov iného kovu. Rýdzosť 99,9 % alebo 999,9 je najvyššia kvalita investičného zlata, akú môžete získať.

Aký je záver?

Nákup investičných kovov po prvý krát, nemusí byť úplne jednoduchá úloha, ako sa môže na prvý pohľad zdať.

To je dôvod, prečo sme vytvorili tento jednoduchý zoznam pre začínajúcich investorov, ktorí hľadajú správny produkt do svojho portfólia.

 

✔️Zlaté tehly vs. mince:

Mince, resp. malé tehličky môžu byť lepším variantom z pohľadu väčšej flexibility pri následnom predaji. Alternatívou sú väčšie tehly, ktoré vďaka menším výrobným nákladom majú lepšiu ,,cenu za gram,,

✔️Razené vs. liate tehly:

Liate tehly majú poväčšine menší náklady na výrobu, zatiaľ čo razené tehly môžu mať pridanú umeleckú hodnotu, a preto by mohli byť zaujímavejšie pre zberateľov.

✔️Nové vs. zlato z druhej ruky:

Ak nakupujete zlato po prvý krát, je lepšie zvoliť overeného predajcu, ktorý Vám vykoná test rýdzosti na Vašich produktoch pri odovzdaní.

✔️Čistota zlata:

Existujú dva spôsoby merania rýdzosti zlata- v karátoch a v rýdzosti. 999,99 alebo 24K zlato je zlato najvyššej kvality, akú môžete dostať.

Ak sa Vám tento článok páčil, prihláste sa do nášho klubu:

Produkt bol pridaný do zoznamu želaní
Produkt bol pridaný do porovnávania.