Zlaté mince vo svete

Tak, ako zlaté tehličky a šperky z drahých kovov slúžia investorom na udržiavanie hodnoty a ochranu majetku, veľmi podobné využitie majú aj zlaté mince. Tie ale majú aj niekoľko špecifických vlastností, ktoré si predstavíme na úvod tohto článku. 

Oproti tehličkám je u mincí o niečo jednoduchšie určenie ich pravosti. Navyše je ich kvalita garantovaná krajinami, ktoré ich vydali. Najmä v kontraste so šperkami tu je teda rozdiel v jednoduchosti predaja, ktorý je u mincí zjednodušený práve vďaka rýchlej identifikácii a garancii vydávateľa. Cennou vlastnosťou mincí je aj ich zberateľská hodnota. Okrem investorov, ktorých zaujíma cena samotného kovu, priťahujú mince aj zberateľov, ktorí ocenia ich jedinečnosť a numizmatickú hodnotu. Ako u iných zberateľských predmetov, aj mince z drahých kovov môžu časom naberať na svojej hodnote. 

Zlaté mince sa razia v približne 50 krajinách sveta. Kým tie najznámejšie sú kontrolované a vyrábané v spolupráci s národnými bankami, niektoré sú razené súkromnými firmami, ktoré sú garantmi ich kvality. Po tom, ako sa v 20. storočí postupne prestali zlaté mince využívať ako obeživo, začal dominovať skôr význam obchodný a investičný. Toto využitie je dnes naozaj celosvetové, o čom svedčí aj pohľad na najväčších výrobcov súčasnosti.

Tradičným lídrom v razení zlatých mincí je Juhoafrická republika. Tu sa od roku 1967 razia mince z 22-karátového zlata známe ako krugerrandy. Na nich je vyzobrazená hlava prvého juhoafrického prezidenta Paula Krugera. Krugerrandov je dnes v obehu vyše 50 miliónov kusov, najväčšími distribútormi sú banky vo Veľkej Británii, Spojených štátoch, či v Nemecku. Od roku 2017 sa začali raziť aj strieborné ekvivalenty týchto známych mincí. 

Pri najznámejších zlatých minciach vo svete nemožno nespomenúť slávny britský sovereign. Ten sa razí už vyše 200 rokov, konkrétne od 1817. Na prednej strane je vyzobrazený súčasný britský panovník, čo je tradícia dodnes zaužívaná u rôznych mincí v krajinách Commonwealthu. Do začiatku 20. storočia sa síce tieto mince razili aj v kolóniách, postupne sa krajiny ako Kanada a Austrália stali známe vlastnými mincami Maple Leaf, respektíve Kangaroo.

V Strednej Európe je snáď najznámejšou mincovňou tá rakúska. Jej minca Wiener Philharmoniker sa teší veľkej obľube nie len v Európe. Sú na nej zobrazené nástroje slávneho viedenského orchestra - roh, fagot, harfa, violončelo v strede, viola vľavo a vpravo husle. Na zadnej strane je vyzobrazený veľký orgán Viedenskej filharmónie.

Naozaj pestrú paletu rôznych zlatých mincí nájdete na našom e-shope, kde ponúkame mince z celého sveta a to v rôznej rýdzosti a hmotnosti, podľa roku vydania, či nominálnej hodnoty. 

Produkt bol pridaný do zoznamu želaní
Produkt bol pridaný do porovnávania.