V posledných dňoch sme boli svedkami turbulencií na trhu investičných kovov. Zatiaľ čo cena niektorých kovov rastie, iné stratili na hodnote. V tomto článku sa pozrieme na vývoj investičných kovov počas minulého týždňa a na to, čo môžeme odhadovať pre budúcnosť.

Zlato

Zlato je investičný kov, ktorý sa tradične považuje za bezpečné útočisko v časoch ekonomickej neistoty. Cena zlata počas minulého týždňa klesla o 2,5% a dosiahla lokálne minimum 3. marca. Dôvodom pre tento vývoj môže byť silnejúci americký dolár a prepad cien akcií na burze. Napriek tomu by sme však mohli očakávať, že cena zlata sa v dohľadnej budúcnosti zvýši. To by mohlo byť spôsobené rastúcim tlakom na americkú vládu, aby zvýšila výdavky na infraštruktúru a oživila tak ekonomiku. Ak by sa tak stalo, očakávali by sme, že cena zlata sa v dohľadnej budúcnosti zvýši.

Striebro

Striebro je investičný kov, ktorý má široké využitie v priemysle. Počas minulého týždňa cena striebra klesla o 3,5% a dosiahla lokálne minimum 3. marca. Dôvodom môže byť slabnúca dopyt po striebre v priemysle a rastúci americký dolár. Napriek tomu by sme mohli očakávať, že cena striebra sa bude zvyšovať v dohľadnej budúcnosti. Rastúci dopyt po solárnych paneloch a elektronických zariadeniach by mohol viesť k zvýšeniu dopytu po striebre v priemysle a tým pádom k zvýšeniu jeho hodnoty.

Platina

Platina je investičný kov, ktorý sa využíva najmä v priemysle na výrobu katalyzátorov a v elektronike. Počas minulého týždňa cena platiny klesla o 1% a dosiahla lokálne minimum 2. marca. Dôvodom môže byť slabnúca dopyt po platine v priemysle a rastúci americký dolár. Napriek tomu by sme mohli očakávať, že cena platiny sa bude zvyšovať v dohľadnej budúcnosti. Dopyt po platine v priemysle sa môže zvýšiť v súvislosti s rastom výroby elektromobilov, ktoré využívajú platina-katalyzátory v palivových článkoch. Toto by mohlo viesť k zvýšeniu dopytu po platine a k zvýšeniu jej hodnoty.

Paládium

Palladium je investičný kov, ktorý sa používa najmä v priemysle na výrobu katalyzátorov pre automobilový priemysel. Počas minulého týždňa cena palladia vzrástla o 2% a dosiahla lokálne maximum 4. marca. Dôvodom pre tento vývoj môže byť silná dopyt v automobilovom priemysle a obmedzená ponuka. Zvýšená dopyt po elektromobiloch, ktoré využívajú palladium-katalyzátory, by mohol viesť k ďalšiemu zvýšeniu ceny palladia v budúcnosti.

Zhrnutie

Investičné kovy za posledný týždeň prechádzali rôznymi pohybmi, pričom niektoré klesli na hodnote a iné vzrástli. Dôvody súvisia s dopytom a ponukou v priemysle a vývojom amerického dolára. Napriek tomu by sme mohli očakávať, že cena zlata, striebra a platiny sa v dohľadnej budúcnosti zvýši, zatiaľ čo cena paládia by mohla stúpať vďaka zvýšenému dopytu v automobilovom priemysle.

V súčasnej situácii môže byť zaujímavé sledovať vývoj amerického dolára, ktorý má vplyv na cenu investičných kovov. Ak by dolár oslabil, mohlo by to viesť k rastu cien kovov, zatiaľ čo silný dolár by mohol mať opačný efekt. Sledovanie ekonomických indikátorov a geopoltických udalostí môže tiež poskytnúť dôležité informácie o vývoji trhov a cien kovov.

Produkt bol pridaný do zoznamu želaní
Produkt bol pridaný do porovnávania.