Dovoľujeme si Vás informovať, že za posledné 3 dni nastal na burze pokles ceny zlata. Pokles vnímame ako dočasný, preto je momentálne veľmi vhodný čas zlato nakúpiť.

 

Pravdepodobný dôvod

Pokles ceny zlata spôsobilo najmä posilnenie EUR voči USD, kedy sa behom 1 mesiaca zmenil kurz z 1,04 na 0,99 EUR:USD (27.9.2022-27.10.2022).

Myslíme si, že na aktuálnu situáciu má do značnej miery vplyv aj to, že zásobníky plynu v Európe sú naplnené a medzi investormi došlo k upokojeniu situácie, čo posilnilo euro voči doláru.

Podľa portálu Trend.sk sa v utorok dostala cena na mínus 15,78 eura z MWh. V preklade to znamená to, že ten kto mohol uskladniť plyn, tak za neho dostal ešte aj zaplatené. Spotový plyn, v tomto prípade na dodanie na hodinu dopredu, ukazuje na obrovský prebytok plynu, keďže by v tomto mesiaci malo plyn vyložiť rekordných 82 tankerov s LNG.

Počasie k tomu prispieva, pretože je o 4 až 8 stupňov teplejšie ako obvykle. A keďže skladovacie kapacity sú takmer plné, Európa doslova zrazu nevie, čo so zemným plynom.

 

Produkt bol pridaný do zoznamu želaní
Produkt bol pridaný do porovnávania.